O nas

Stowarzyszenie powstało w 1999 roku w Krakowie, aby kontynuować dzieło Profesora Antoniego Kępińskiego, ale już od roku 1975 jego przyszli członkowie budowali instytucje i programy terapeutyczne dla osób chorujących psychicznie i ich rodzin w naszym mieście. W tym celu wspólnie z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, Szpitalem Uniwersyteckim oraz Stowarzyszeniem Pacjentów „Otwórzcie Drzwi” i Rodzin „Zdrowie Psychiczne” zawiązaliśmy Konsorcjum imienia Profesora Antoniego Kępińskiego.

Stowarzyszenie współpracuje z wieloma organizacjami rządowymi, samorządowymi i pozarządowymi w Krakowie, w Polsce i wielu krajach Europy. Za naszą działalność w programie „Żyć, mieszkać, pracować i leczyć się w lokalnej społeczności zostaliśmy uhonorowani nagrodą Kapituły „Pro Publico Bono” oraz ZG PTP im. Andrzeja Piotrowskiego.

Cel

Naszym celem, jest rozwój psychiatrii i opieki środowiskowej  tak, aby zapewnić  kompleksową pomoc rodzinom i osobom cierpiącym na zaburzenia psychiczne w osiągnięciu pełnego udziału w życiu społecznym i zawodowym.

Nasz zespół

mgr Anna Bielańska

Przewodnicząca Stowarzyszenia; psycholog kliniczny, psychoterapeuta i superwizor Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego, terapeuta i trener psychodramy. Przez 20 lat przewodnicząca Polskiego Instytutu psychodramy, obecnie wiceprzewodnicząca. Członek zarządu Psychodrama Association for Europe.

prof. Andrzej Cechnicki

Profesor Andrzej Cechnicki jest wiceprzewodniczącym zarządu SRP psychiatra, psychoterapeuta i superwizor psychoterapii Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego, certyfikowany psychoterapeuta European Association of Psychotherapy (EAP).

Twórca systemu psychiatrii środowiskowej w Krakowie, ordynator oddziałów dziennych Kliniki Psychiatrii Dorosłych zajmujących się leczeniem osób chorujących na schizofrenię, Kierownik Zakładu Psychiatrii Środowiskowej w Katedrze Psychiatrii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Koordynator Krajowy Koalicji na Rzecz Wdrażania NPOZP.

Elżbieta Henś

Pedagog i psychoterapeuta w procesie certyfikacji. Kierownik Środowiskowego Domu Samopomocy dla osób z zaburzeniami psychotycznymi. Członek zarządu Małopolskiej Filii Sekcji Psychiatrii Środowiskowej i Rehabilitacji Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego. Sekretarz Zarządu Stowarzyszenia.

Marta Cichocka

Specjalista psychiatra, kierownik Zespołu Leczenia Środowiskowego w Centrum Zdrowia Psychicznego Kraków- Śródmieście. Kierownik Ambulatorium w ramach Poradni Zdrowia Psychicznego „Medilinorm”. Członek Zarządu Stowarzyszenia.

Dorota Kurbiel

Pedagog, terapeuta zajęciowy, kierownik Warsztatów Terapii Zajęciowej. Wykładowca Akademii Wychowania Fizycznego, członek zarządu Małopolskiej Filii Psychiatrii Środowiskowej i Rehabilitacji PTP. Członek Zarządu.

Joanna Palka

Socjolog, asystent naukowy w Ośrodku Psychiatrii Środowiskowej, coach. Centrala naszego Stowarzyszenia, członek Zarządu.

Agnieszka Lewonowska-Banach

Dyrektor Zakładu Aktywności Zawodowej „U Pana Cogito” Pensjonat i Restauracja, z wykształcenia mgr pielęgniarstwa, która od 1996 roku związana jest z krakowską psychiatrią środowiskową i ekonomią społeczną. Menadżer ekonomii społecznej, specjalista w zakresie organizacji pracy w turystyce i hotelarstwie, doradca zawodowy. Skarbnik Stowarzyszenia.