Refleksja nad przyszłością psychiatrii środowiskowej.

Profesor Andrzej Cechnicki

Psychiatria środowiskowa jest kluczem do udziału w życiu społecznym osób dotkniętych zaburzeniami psychicznymi.

Przyszłość psychiatrii środowiskowej w Polsce wiąże się z koniecznością dalszego rozwoju centrów zdrowia psychicznego i sieci wsparcia społecznego, co gwarantuje dostęp do wysokiej jakości opieki psychiatrycznej w lokalnym otoczeniu. Istotną kwestią jest pogłębianie świadomości społecznej na temat zdrowia psychicznego oraz eliminowanie przejawów nietolerancji związanej z chorobami psychicznymi. Walcząc ze stygmatyzacją osób dotkniętych zaburzeniami psychicznymi psychiatria środowiskowa tworzy wspierające i promujące empatię otoczenie.
Narastająca lawinowo problematyka zaburzeń psychicznych dzieci i młodzieży oraz osób starszych wymaga inwestycji w opiekę psychiatryczną oraz dostosowanie jej do specyficznych potrzeb niezbędnych dla zapewnienia dla wszystkich grup wiekowych kompleksowej opieki zdrowotnej.