Odmień swoją głowę

Piotr Harhaj Prezes Stowarzyszenia "Na Drodze Ekspresji" w Sopocie zaprasza w ramach Pomorskiej Koalicji na Rzecz Zdrowia Psychicznego w dniach 9 września - 23 października na obchody

Dni Solidarności z Osobami Doświadczającymi Kryzysów Psychicznych, będące częścią pomorskiej kampanii społecznej „Odmień swoją głowę”.

Metafora „odmienionej głowy" symbolizuje postawę zrozumienia i akceptacji osób chorujących psychicznie oparta na rzetelnej wiedzy, sprzyja budowaniu otwartej postawy w codziennym życiu. Boimy się zwykle tego, co obce i nieznane, więc zrozumienie, że osoby doświadczające kryzysów psychicznych, to ludzie tacy sami jak my, a zagrożenie kryzysem psychicznym dotyczy każdego, jest kluczowe.

Co trzeci człowiek ma, miał lub będzie miał problemy ze zdrowiem psychicznym. Doświadczenie pandemii, kryzysu uchodźczego wywołanego rosyjską agresją w Ukrainie i kryzysu społeczno-gospodarczego powodują, ze temat zdrowia psychicznego ma szczególnie znaczenie i dotyczy nas wszystkich.

W sposób szczególny zachęcamy Państwa do udziału w Marszu da Zdrowia Psychicznego #POgodność i okazania solidarności z osobami chorującymi psychicznie. Każdy może dołączyć i pokazać, że zdrowie psychiczne nie jest mu obojętne.

Po Marszu zapraszamy na Festyn Tolerancji inaugurujący Dni Solidarności na Skwerze Kuracyjnym przy Sopockim Molo, gdzie funkcjonować będzie Punkt Informacyjny prezentujący ofertę, wsparcia da osób i rodzin doświadczających kryzysów psychicznych.

Marsz #POgodność ruszy 10 września o 11.30 z Placu przy Kościele św. Jerzego.

Od lat dajemy czytelny sygnał, że zdrowie psychiczne jest ważne, że wsparcie należy się każdemu chorującemu. O godz. 12.00 zapraszamy do przejścia przez symboliczne Drzwi do Tolerancji.

W trakcie Dni Solidarności w Gdańsku, Gdyni, Sopocie i Kościerzynie odbędzie się szereg wydarzeń m.in.:

konferencja pt.:

„Otwarcie o kryzysie psychicznym"

VII Pomorskie Forum Samopomocy, spotkania informacyjne „Odmień Swoją Głowę".

Program Dni Solidarności znajdą Państwo w załączeniu i na portalu www.odmienswojaglowe.org

Jak co roku, wyrażamy nadzieję, że wysiłek podejmowany przez mieszkańców, pomorskie organizacje i instytucje w ramach Koalicji na Rzecz Zdrowia Psychicznego przyczynia się do poprawy sytuacji osób w kryzysie i ich rodzin, promocji psychiatrii środowiskowej i zdrowia psychicznego.