Spotkanie Antoni Kępiński - Człowiek i Dzieło

W najbliższy poniedziałek 10 października w ramach Dni Solidarności z Osobami Chorującymi Psychicznie - Human Week 2022 odbędzie się spotkanie

Antoni Kępiński - Człowiek i Dzieło

Zaprosiliśmy do debaty wokół spuścizny Profesora Antoniego Kępińskiego grono naukowców i członków Stowarzyszenia " Otwórzcie Drzwi" - Barbarę Banaś, Agnieszkę Gazdę-Grzesiak oraz Michała Piętniewicza, który wraz z Profesorem Andrzejem Cechnickim poprowadzi spotkanie.

Kim są nasi goście specjalni?

♦️Profesor Andrzej Kokoszka jest psychiatrą i psychoterapeutą. Zajmuje się psychologią kliniczną i seksuologią. Naukowo interesuje się tworzeniem i adaptacją narzędzi diagnostycznych w psychoterapii, a także zmienionymi stanami świadomości oraz subiektywnymi przeżyciami w stanach chorobowych.

♦️Jan Ceklarz - dr n. med., absolwent medycyny i filozofii na Uniwersytecie Jagiellońskim, specjalista chorób wewnętrznych i reumatologii. Zajmuje się twórczością Antoniego Kępińskiego przedstawiając argumenty za jej aktualnością w kontekście współczesnych badań kognitywistycznych (m.in. w odniesieniu do poglądów Antoniego Damasio). Wynikiem tego jest stwierdzenie 👉 że w pracach Kępińskiego pojęcie subiektywności jest ufundowane na procesach emocjonalnych oraz że szeroko rozumiane emocje są podstawą rozumienia innego człowieka. Prezes Stowarzyszenia Kulturowy Gościniec.