Kurs Asystent Zdrowienia

Kurs asystenta zdrowienia składa się z 10 modułów dwudziestogodzinnych, a ich zakres obejmuje:

• komunikację nastawioną na nawiązywanie relacji, komunikację niewerbalną
  • wiedzę o chorobie; fazy choroby, osobiste doświadczenie i sposoby radzenia sobie, wgląd w chorobę i problematyka piętna
  • zdrowienie; sposoby rozumienia pojęcia „zdrowie”, zdrowienie jako proces
  • współpracę - czym jest współpraca, jak dobrze współpracować z instytucjami od oddziałów stacjonarnych i dziennych poprzez środowiskowe formy rehabilitacji chorych do projektów pracy i zatrudnienia. Współpraca  w interdyscyplinarnym zespole terapeutycznym, ze społecznością zawodową, współpraca z pacjentem/klientem
  • Zagadnienia etyczne - pojęcie etyki w kontekście pracy z drugim człowiekiem, ustawa o ochronie zdrowia psychicznego, standardy etyczne w pomocy psychologicznej i zasady etyczne asystenta zdrowienia.

Obecnie prowadzimy trzecią edycję tego kursu – online. Następna zacznie się we wrześniu 2021.

Monika Syc

email: monika.syc@vp.pl