Pensjonat "U Pana Cogito"

Pensjonat U Pana Cogito – to jeden z wielu obiektów turystycznych w Krakowie, położony w malowniczej dzielnicy Dębniki, w pobliżu bulwarów Wisły. Prowadzony jest przez dwie organizacje pozarządowe Stowarzyszenie Rodzin „Zdrowie Psychiczne” i Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Psychiatrii i Opieki Środowiskowej.

Wśród pracowników Pensjonatu 70% stanowią osoby po przebytym kryzysie psychicznym, to aż 21 osób – duża grupa, jak na tak niewielką działalność gospodarczą.

Działalność pensjonatu mieści się w ramach gospodarki społecznej, o której wiele się dyskutuje, ale znacznie trudniej wprowadza w życie jej założenia. Nie powinna ona być kojarzona z minionym systemem, który nie umiał pogodzić rentowności z ochroną socjalną, ani z bezwzględnym rynkiem, który wyrzuca poza nawias wspólnoty osoby słabsze i bardziej podatne na społeczne zranienie.

Naszym zadaniem jest trwałe włączanie osób po kryzysach psychicznych w pełnoprawne życie społeczne i zawodowe. Wspólnie wykonywana praca daje poczucie wartości, poczucie bycia potrzebnym, wpływa na poprawę jakości  życia i rozwój więzi i zaufanie między ludźmi.

Czym jest gospodarka społeczna?

Gospodarka społeczna to profesjonalna działalność gospodarcza, z której zysk przeznaczany jest na cele społeczne, przy dużym udziale osób, które wymagają wsparcia.

To działalność, która w znaczący sposób wpływa na rozwiązywanie istotnych problemów społecznych, w zrównoważony sposób łącząc cele gospodarcze ze społecznymi.